Everythingdo gjë që ju duhet të dini për ethet e luginës
>
>
Everythingdo gjë që ju duhet të dini për ethet e luginës

Everythingdo gjë që ju duhet të dini për ethet e luginës

Ethet e luginës është një sëmundje kërpudhore që ndodh vetëm në pjesë të caktuara të Shteteve të Bashkuara dhe Amerikës së Jugut. Një person mund ta kontraktojë atë vetëm duke thithur sporet e kërpudhave.

Mund të çojë në ethe, dhimbje në gjoks, kollitje dhe disa simptoma të tjera.

Ethet e luginës shkaktohen nga kërpudhat coccidioides immitis (C. immitis), ose nga coccidioides posadasii (C. posadasii). Ajo është e njohur edhe si Coccidioidomycosis, Sëmundja në Kaliforni, Reumatizmi i Shkretëtirës dhe Ethet e Luginës së San Joaquin.

Ethet nuk kalojnë midis njerëzve. Një person i infektuar nuk do ta transmetojë sëmundjen tek një person tjetër.

Në shtetet ku kërpudhat janë aktive, ka 42.6 raste për 100,000 njerëz çdo vit, mesatarisht.

Simptomat

Ekzistojnë tre lloje të ndryshme të etheve të luginës.

Ethet akute të luginës

Simptomat fillestare janë të buta. Disa njerëz nuk do të kenë fare simptoma, dhe ata dinë vetëm për infeksionin kur testojnë pozitivisht gjatë një testi të lëkurës ose gjakut.

Universiteti i Arizonës vlerëson se mbi 60 përqind e njerëzve të infektuar nuk kanë ose simptoma ose përjetojnë simptoma të ngjashme me gripin dhe kurrë nuk kërkojnë kujdes mjekësor.

Shenjat dhe simptomat mund të shfaqen afërsisht 1 deri në 3 javë pas ekspozimit.

Ato mund të përfshijnë:

 • Dhimbje në gjoks – mund të jetë e butë ose mjaft e rëndë
 • Të dridhura
 • Kolla
 • harmoniqhealth.com

 • ethet
 • dhembjet e përbashkëta
 • dhembjet e muskujve
 • djersitjet e natës
 • gulçim i frymës

mund të ndodhë një skuqje e lëkurës. Kjo në përgjithësi përbëhet nga gunga të kuqe të ndezura në këmbët e poshtme, të cilat mund të jenë të dhimbshme. Përfundimisht, ata bëhen kafe, të njohur si Erythema nodosum.

skuqja mund të shfaqet gjithashtu në anën e pasme, krahët ose gjoksin. Më rrallë, ajo mund të prodhojë fshikëza.

Individët që janë ndryshe të shëndetshëm, normalisht do të shërohen plotësisht brenda 6 muajve.

Në pacientët me simptoma të rënda, rikuperimi i plotë mund të zgjasë deri në një vit. Lodhja dhe dhimbjet e nyjeve mund të vazhdojnë më gjatë.

Ethet kronike të luginës

Rrallë, një pacient me ethe akute të luginës nuk bën një shërim të plotë, dhe gjendja përparon në një formë kronike të pneumonisë.

Kjo ka më shumë të ngjarë në ata me një sistem imunitar të dobësuar.

Shenjat dhe simptomat përfshijnë:

 • Ethet e vogla
 • Humbja e peshës
 • Kollë
 • Dhimbjet e gjoksit
 • Spit i njollosur me gjak (pështymë)
 • Nodulet e mushkërive

Ashpërsia e simptomave mund të luhatet midis individëve dhe me kalimin e kohës.

ethet e shpërndara të luginës

Kjo është forma më serioze e etheve të luginës. Ndodh kur infeksioni përhapet nga mushkëritë në pjesët e tjera të trupit përmes rrjedhës së gjakut.

Mund të ndikojë në shumë organe, dhe veçanërisht lëkurën, mëlçinë, trurin, kockat, meninges dhe zemrën.

Shenjat dhe simptomat ndryshojnë në varësi të pjesëve të trupit.

Ato mund të përfshijnë:

 • Lezionet e lëkurës
 • Lezionet e kafkës, të cilat shpesh janë të dhimbshme
 • Lezione në shpinë dhe të tjera kockat
 • nyjet e fryra, të cilat zakonisht janë të dhimbshme
 • meningjiti, ose inflamacioni i membranave rreth trurit dhe palcës kurrizore
 • dhembjet e muskujve dhe ngurtësia
 • dhimbje koke
 • ethe
 • Ngurtësia e qafës ose shpatullës
 • Ndryshimi në statusin mendor
 • fotofobia, ose ndjeshmëria ndaj dritës

Pa trajtim, mund të jetë fatale.

Faktorët e rrezikut dhe shkaqet

Një numër faktorësh të zakonshëm rrisin mundësinë e kontraktimit të etheve të luginës.

Vendndodhja gjeografike: Rreziku është më i lartë në zonat ku sporet e kërpudhave ka të ngjarë, të tilla si Arizona, New Mexico, Texas, Utah, Nevada dhe Meksika Veriperëndimore. Nëse personi thith sporet, ata mund të infektohen.

Në këto zona, njerëzit, puna e të cilëve përfshin tokën shqetësuese kanë një rrezik më të lartë. Shembuj janë ndërtimi, gërmimi, puna bujqësore ose gërmimi arkeologjik.

Etniteti: Filipinas, Amerindianë Hispanikë, Amerikanët e Veriut dhe Aziatikët kanë një rrezik më të lartë të zhvillimit të infeksioneve me simptoma, krahasuar me Kaukazianët.

Shtatzënia: Në zonat ku ethet e luginës janë endemike, ekziston një rrezik më i lartë i infeksionit gjatë tremujorit të tretë të shtatzënisë, dhe menjëherë pas lindjes.

Diabeti: Individët me diabet që jetojnë në zona ku ekziston ethet e luginës kanë një rrezik më të lartë për tu infektuar, krahasuar me njerëzit e tjerë në të njëjtat zona.

Sistemi imunitar i dobët: Njerëzit me një sistem imunitar të dobësuar kanë një rrezik më të lartë të infeksionit dhe komplikimeve. Kjo përfshin pacientë me HIV ose AIDS, dhe ata që marrin ilaçe steroide, kimioterapi ose ilaçe imunosupresuese. Njerëzit me kancer gjithashtu mund të jenë më të ndjeshëm.

Mosha e Avancuar: Njerëzit e moshuar kanë më shumë të ngjarë të zhvillojnë ethet e luginës.

shkakton

Ethet e luginës shkaktohen nga një kërpudhat, qoftë C. imit ose C. posadasii.

Kërpudhat rriten si myk në tokë. Në këtë formë të mykut, kërpudhat mund të mbijetojnë për një kohë shumë të gjatë në kushte të ashpra, të tilla si thatësira, nxehtësia ose ftohja. Zhvillon filamente të gjata që prishen dhe bëhen ajrore si spore. Frymëmarrja në spore mund të çojë në infeksion. > Ethet e luginës gjithashtu ndodh në disa pjesë të Amerikës së Jugut dhe Qendrore.

Diagnostifikimi dhe trajtimi

Një mjek nuk mund të diagnostikojë ethet e luginës vetëm duke identifikuar shenjat dhe simptomat, pasi këto mund të tregojnë një sëmundje tjetër, siç është gripi.

Nëse mjeku dyshon për ethet e luginës, testet specifike diagnostikuese mund të kontrollojnë spherulat e coccidioides, ose cistet, në gjak, ind ose pështymë. Testet

mund të përfshijnë:

 • Testi i njollosjes së pështymës: Një mostër e pështymës merret dhe testohet për praninë e coccidioides. Pështyma është kollitur ose merret direkt nga mushkëritë, trake ose bronchi.
 • Testi i gjakut: Këto do të zbulojnë nëse ka antitrupa kundër kërpudhave.
 • Trajtimi

  Shumica e njerëzve nuk kanë nevojë për trajtim për ethet e luginës. Edhe në raste më të rënda, trajtimi më i mirë është normalisht të pushosh dhe të konsumosh shumë lëngje, si me një grip ose të ftohtë.

  Sidoqoftë, pacienti duhet të monitorohet me kujdes. Ilaçi antifungal

  mund të përshkruhet nëse pacienti:

 • ka një sistem imunitar të dobët, për shkak të trajtimit të kancerit ose kancerit, HIV ose AIDS, ose ndonjë arsye tjetër
 • ka një sëmundje të rëndë ose të ndjeshme të dobësimit
 • ka diabet ose është i dobët për shkak të kushteve të tjera mjekësore ose moshës
 • është shtatzënë
 • është e Afrikës ose Ankestria Filipine

Ilaçet e përdorura për të trajtuar ethet e luginës janë flukonazol (diflucan) dhe itraconazole (sporanox).

Efektet e kundërta mund të përfshijnë:

 • nauze
 • Të vjella
 • dhimbje barku

Në rastet e infeksionit serioz, pacienti mund të administrohet amfoterinë në mënyrë intravenoze.

Megjithëse këto ilaçe antifungale kontrollojnë kërpudhat, ato nuk e eliminojnë atë. Mbetet një rrezik i rikthimit. Komplikimet

Komplikimet

Komplikimet janë të rralla, por ato mund të prekin ato në grupet e rrezikut më të lartë.

Ato përfshijnë:

 • Pneumoni, e cila mund të jetë e rëndë
 • Nodulet e mushkërive të këputura, ose zgavrat në mushkëri

Shumica e nyjeve do të largohen, por disa mund të këpusin, duke rezultuar në dhimbje të forta në gjoks dhe vështirësi në frymëmarrje.

Pacienti mund të ketë nevojë për një tub të futur në hapësirën përreth mushkërive për të hequr ajrin. Ndonjëherë kërkohet operacioni.

Komplikimi më serioz është kur sëmundja shpërndahet. Kërpudhat përhapen nëpër rrjedhën e gjakut në pjesë të ndryshme të trupit, dhe kjo mund të ndikojë në shumë organe. >

Një studim i botuar në vitin 2016 zbuloi se ethet e luginës mund të përkeqësojnë simptomat e astmës, por që astma nuk e bën një person më të ndjeshëm ndaj etheve të luginës.

 • Sëmundjet infektive/bakteret/viruset

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga kolegët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart